Istorie

Prima atestare documentara a orasului Slanic Prahova dateaza din secolul 16, dar exista pareri care sustin ca exploatarea sarii din aceasta zona se facea cu mult inainte de aceasta perioada, inca de pe vremea dacilor.

In epoca bronzului, getodacii dezvolta relati de comert cu lumea greceasca, sarea fiind un produs aflat la mare cautare la sud de Dunare. Monedele macedonene, grecesti si histriene reprezinta dovezile acestui comert, acestea fiind gasite in diferite zone ale orasului.

Asezarea de la Slanic Prahova a continuat sa existe si sa se dezvolte si in timpul ocupatiei romane a Daciei. Pe dealul Fantana Rece a fost construita o asezare romana, de unde se pare ca soldatii romani se aprovizionau cu sare provenita de la exploatarea existenta in zona actualului oras.

Popoarele migratoare au avut si ele un rol destul de important in Istoria orasului Slanic Prahova. Gotii, hunii, gepizii, avarii, n-au stat prea mult, dar alt popor migrator a adus o influenta majora asupra localitatii: asezarea a fost botezata “Slaniku” de catre slavi, acest cuvant inseamnand targ de sare. In limba bulgara, “Slanic” inseamna bulgare de sare.

Primele documente scrise ce atesta existenta asezarilor in Valea Varbilaului si Slanicului dateaza din 1429, din timpul Voievodul Dan al II-lea.

La sfarsitul secolului 17 Spatarul Mihail Cantacuzino deschide mina de sare de la Slanic Prahova.
Datele istorice au fost preluate din lucrarea “Slanic Prahova la 470 de ani de atestare documentara” – realizata de domnul profesor Vasile Petrescu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: