Mina Unirea – Salina Slanic

Salina Slanic reprezinta principala atractie turistica din aceasta zona.

Informatii utile Salina Slanic

  • Bilet adulti: 16ron
  • Bilet copii: 8ron
  • Temperatura constanta:12oC
  • Program vizite: marti-duminica 8:30 – 15:00; (luni este inchisa)
  • Presiune atmosferica: 730,7 mm
  • Adancime: 208 m(fata de suprafata)
  • Utile: teren fotbal, magazin, bar, toaleta

salina slanic

brosura

Pliant prezentare Salina Foton 2008

Factorul de tratament al Salinei terapeutice din Slanic îl constituie microclimatul salinifer care are efect terapeutic deosebit de valoros în tratamentul bolilor respiratorii.În acest scop este amenajat orizontul II al fostei saline „Unirea”. Mina se întinde pe o suprafata de peste 70 000 m2 si a fost data în circuitul turistic din 1970.

Exploatarea sării din salina Slanic s-a efectuat in intervalul 1943-1970. Exploatarea s-a facut de la tavan catre vatra. Transportul sarii s-a efectut cu vagonetii pana la put, iar la suprafata sarea a fost transportata cu colivia. Mina este alcatuita din 14 camere, ce au profil trapezoidal. Inaltimea acestor camere este de 54 metrii. Distanta de la suprafata pana la vatra minei Unirea este de 208 metrii si este parcursa cu liftul (colivia) in aproximativ 2 minute.

Umiditatea (61-75%), presiunea atmosferica 730,7 mm, cu 24,6 mm mai mare decât cea de la suprafata, temperatura constanta de 12oC , absenta curentilor de aer si aerosolii având calitati terapeutice (predomina sodiul), au facut ca salina Slanic sa fie valorificata în scopuri multiple: depozitarea tutunului, organizarea concursurilor de aeromodele, turism si tratament medical.

Anual, cca 200 000 turisti efectueaza plimbari recreative si de cunoastere prin galeriile amenajate, impresionati de maretia si splendoarea ce se gaseste sub pamânt, admirând totodata piesele sculptate în sare de câtiva sculptori români, având tema personaje si scene din istoria neamului

salina slanic burebistaÎn „Sala Genezei” pot fi admirate busturile lui Traian, Decebal si Burebista înconjurati de elemente specifice popoarelor dac si roman. Pe unul din peretii salinei, într-un basorelief, îl regasim pe Mihai Viteazul, iar într-o alta camera ne întâmpina sculptat, tot în sare, bustul lui Mihai Eminescu.
În mina mai gasim diferite alte sculpturi deosebite precum si expozitii de flori de mina sau chihlimbar. Alaturi de acestea sunt amenajate terenuri de sport (volei, handbal, tenis si miniteren de fotbal), piste de alergare, unde echipe sau sportivi de performanta efectueaza antrenamente, precum si un sanatoriu pentru tratarea bolnavilor cu afectiuni respiratorii.

Spatiul Salina Slanic reprezinta un volum de 2,9 milioane metri cubi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: